Kurpitsat ovat hyvin monipuolisia vihanneksia. Niiden hedelmälihasta voidaan valmistaa herkullisia ruokia ja jälkiruokia. Toiseksi käytetyin kurpitsan osa on tietenkin sen kuori, josta voi kaivertaa upeita lyhtyjä, koristeita ja lamppuja. Vähemmän tunnetut, mutta herkulliset osat ovat kurpitsansiemenet ja lehdet. Kurpitsansiemenet sisältävät uskomattomia terveysvaikutuksia ja ne ovat kaiken lisäksi herkullisen makuisia. Ne ovat erinomainen kuidun- ja proteiininlähde. Ne ovat täynnä omega-3-rasvahappoja, jotka parantavat ihmisen vastustuskykyä, lievittävät tulehduksia ja ehkäisevät nivelvaivoja. Kurpitsansiemenet sisältävät myös tryptofaania, joka muuttuu ihmiskehossa melatoniiniksi eli unihormoniksi. Siementen syöminen iltaisin ennen nukkumaanmenoa voi siis parantaa unen laatua.
Siemenet sisältävät myös kahta erityistä orgaanista yhdistettä: fytoestrogeeni ja fytosteroli. Fytoestrogeenin takia siemenet ovat erinomainen apu vaihdevuosia läpikäyville naisille. Se auttaa vaihdevuosien oireisiin kuten kuumiin aaltoihin, päänsärkyihin, nivelkipuihin ja alhaiseen verenpaineeseen. Fytosteroli on sydämen ja verisuonien ystävä. Se estää veren hyytymisen, torjuu halvauksia ja pienentää riskiä saada sydänkohtauksen. Näiden yhdisteiden lisäksi siemenet sisältävät kuparia, joka lisää kehon punaisten verisolujen määrää ja täten parantaa hapen kiertoa verenkierrossa. Muiden siementen kuten saksanpähkinöiden tavoin kurpitsansiemenien hiilihydraatit pitävät veren glukoosimäärän tasaisena tehden olon samalla kylläiseksi. Siemenet auttavat myös torjumaan stressiä.
Koristeeksi ja hyvinvointiin
Kurpitsat ovat osa Halloweenia, joten Halloween-lyhtyjä tehdessä siemeniä ei kannata heittää biojätteeseen. Paras tapa niiden nauttimiseen on raakana, mutta niitä voi myös paahtaa. Paahdettujen siementen valmistaminen on todella helppoa. Ensimmäiseksi valitaan mahdollisimman valkoisia ja kokonaisia siemeniä ja puhdistetaan ne. Siemenet huuhdellaan laittamalla ne suureen, kylmällä vedellä täytettyyn kulhoon. Ne valutetaan ja kuivataan. Sen jälkeen ne asetellaan tasaisesti uunipellille ja niihin sekoitetaan 1-2 ruokalusikallista oliiviöljyä. Tässä vaiheessa voidaan lisätä mausteita kuten suolaa, maustepaprikaa tai chilipaprikaa. Viimeiseksi siemeniä paistetaan 175-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Valmiit siemenet säilyvät ilmatiiviissä rasiassa viikon.
Toinen tunnettu kurpitsansiemenistä valmistettu tuote on kurpitsansiemenöljy. Öljy on erinomainen lisämauste salaatteihin, salaatinkastikkeisiin, leivän päälle ja ruoka-annoksiin, jopa puuron päälle lorautettuna. Se sisältää runsaasti omega-6-rasvahappoja ja karoteenia. Öljyssä on myös useita B-ryhmän vitamiineja. Öljyn maku on pähkinänpehmeää ja aromaattisen hienostunutta. Kurpitsansiemenöljyssä on samat terveysvaikutukset kun siemenilläkin, mutta tiivistettynä. Arvokkaan ja terveellisen öljylitran valmistukseen tarvitaan jopa kolme kiloa kurpitsansiemeniä eli 30-50 kokonaista kurpitsaa. Öljy on parhaimmillaan ilman kuumennusta, sillä kuumentuessaan siitä häviää tärkeitä vitamiineja ja hivenaineita. Kurpitsansiemenet ja kurpitsansiemenöljy ovat todellista superruokaa ja erittäin trendikästä!
Lehtiä voi käyttää ruoanlaitossa
Viimeisin asia, joka kurpitsasta tulisi mieleen hyödyntää, ovat sen lehdet. Yllättäen niilläkin on runsaasti terveysvaikutuksia. Ne ovat ravitsevia ja sisältävät paljon rautaa, proteiinia, kalsiumia, sekä A- ja C-vitamiinia. Lehdet kerätään varren alaosasta katkaisten, sillä ne ovat hyvin hauraita. Varret ovat myös syömäkelpoisia. Lehtiä voidaan käyttää salaateissa, wokki-ruoissa, keitoissa tai niiden sisälle voidaan kääriä ruokaa. Lehdistä voidaan valmistaa herkullisia ruoka-annoksia. Niitä käytetään monissa maissa kuten Italiassa, Malesiassa ja Malawissa päivittäisessä ruoanlaitossa. Lehdet maistuvat yllättävän makealta. Niiden makua voidaan kuvailla sekoitukseksi herneitä, parsakaalia, pinaattia ja parsaa.
Lehtien valmistaminen osaksi maittavaa ruoka-annosta on yksinkertaista. Ensin lehdissä ja niiden varsissa sijaitsevat piikit pitää kuoria hellästi pois. Helpointa on aloittaa varren alaosasta ja hiljalleen veistä apuna käyttäen raaputella piikit irti. Tätä tehdessä kannattaa käyttää käsineitä, jos kädet ovat herkät. Lehdet on hyvä pestä tämän jälkeen. Sen jälkeen lehtiä keitetään hetken aikaa vedessä, johon on lisätty ruokasoodaa. Italialaisessa pastareseptissä keitetyt lehdet pilkotaan pieniksi. Ne lisätään kuumalle pannulle oliiviöljyn ja valkosipulin kera, ja kuullotetaan kunnes valkosipuli ja lehdet hieman kypsyvät. Pannulle lisätään pilkotut tomaatit ja kastiketta haudutetaan kunnes tomaatit ovat pehmenneet. Tarjoillaan höyryävän pastan kanssa.