Kurpitsa on alun perin Keski-Amerikasta kotoisin oleva kasvi, jonka omalaatuiset, muhkeat hedelmät ovat kaikille tuttuja Halloween-lyhdyistä sekä Tuhkimon vaunuista. Kurpitsaa käytetään paljon eri ruokiin ja leivonnaisiin ympäri maailman, enenevissä määrin myös Suomessa. Kurpitsalajikkeita on lukuisia, joista toiset ovat makeampia kuin toiset. Toisilla on klassinen oranssi väri ja pyöreä muoto, kun taas esimerkiksi kesäkurpitsa muistuttaa ulkomuodoltaan paljon tavallista kurkkua – makukaan ei ole aivan erilainen. Eri lajikkeet soveltuvat erilaisiin ruokiin. Inspiraatiota omiin kurpitsakokeiluihin saa näistä maukkaista resepteistä. Jokaiseen makuun löytyy varmasti oma resepti, oli sitten makean ystävä tai keittoihmisiä.
Kurpitsapiirakka
Kurpitsapiirakassa täytteen perustana on soseutettu kurpitsa, joka sekoitetaan yhteen kananmunan ja maidon kanssa. Kurpitsan hedelmä on varsin miedon makuinen, joten kurpitsaresepteissä korostuu maustamisen merkitys. Klassiseen amerikkalaiseen kurpitsapiirakkaan voi laittaa esimerkiksi kanelia, neilikkaa ja inkivääriä. Halutessaan voi kokeilla esimerkiksi chiliä – pieni tulisuus antaa sopivaa potkua lempeälle vihannekselle. Kurpitsapiirakka sopii erityisesti talviseen ja pimeään vuodenaikaan. Mehevä leivonnainen maistuu niin päiväkahvin kanssa kuin jälkiruoaksi. Amerikassa kurpitsapiirakka onkin tunnetusti kiitospäivän herkku. Piirakka on mausteiden ansiosta pirtsakan makuinen, ja sen kanssa sopii hyvin esimerkiksi vaniljajäätelö, kermavaahto tai marenki. Nam!
Kurpitsakeitot
Yksi parhaista tavoista hyödyntää kurpitsa on keitot, joista voi halutessaan tehdä kermaisia ja paksuja tai jättää ne tarkoituksella ohuemmiksi. Olennaista keittoja valmistaessa on valita oikea kurpitsalajike. Talvi- ja myskikurpitsat ovat hieman tavallista kurpitsaa voimakkaamman makuisia ja sopivat hyvin liemen pohjaksi. Keittoa varten kurpitsan koverrettu hedelmä lisätään kiehautettuun kasvisliemeen ja annetaan kypsentyä. Kurpitsan lisäksi joukkoon voi lisätä sipulia, porkkanaa tai tomaattia. On oltava kuitenkin varovainen, ettei anna muiden ainesten peittää pääaineksen makua alleen. Sopivia mausteita ovat inkivääri ja chili. Miedomman maun ystäville sopii jättää chili ja inkivääri pois ja laittaa vaikkapa vain hiukan suolaa ja sokeria.
Kurpitsakeitto on aivan erityisen hyvä alkuruoka tai kevyt lounas, ja sen kanssa kannattaa kokeilla jotakin mausteista leipää. Ruispohjainen leipä on hieman parempi kuin vaalea. Kurpitsan makeuden takia keitto soveltuu myös jälkiruoaksi. Hauska tapa nauttia kurpitsakeitto on käyttää pääaineen kuorta kulhona. Tämä onnistuu leikkaamalla valmisteluvaiheessa kurpitsan yläosa siististi irti ja kovertamalla loppukurpitsa ontoksi. Varovasti koverretun kuoren pitäisi pitää keitto vuotamatta. Moneen käyttökertaan siitä ei kuitenkaan ole. Kauniin värisen keiton pinnalle kannattaa ripotella vaikkapa siemeniä, pähkinämurua tai yrtinlehtiä. Ruokalaji maistuu vielä seuraavankin päivänä, joten sitä voi huoletta valmistaa ison annoksen. Pidempään se säilyy hyvin pakastamalla.
Kurpitsaleipä
Mistä kurpitsat tulevat? Tätä nykyä niitä kasvatetaan ympäri maailman. Kuitenkin muiden kuin kesäkurpitsan paras sesonki on syksystä talveen. Kurpitsaleivänkin pohjana olevan kurpitsasoseen voi kuitenkin tehdä myös säilykekurpitsasta. Yleensä kannattaa suosia tuoretta kasvia ja paahtaa, keittää ja soseuttaa malto itse, mutta taikinan seassa säilykkeestä valmistettu sose toimii aivan mainiosti. Tavalliseen hiivaleipätaikinaan ei tarvitse lisätä kurpitsasosetta kuin noin pari, kolme desiä. Se riittää omintakeisen maun esiintuomiseen. Pelkkää yhtä leipää varten ei siis kannatakaan ostaa kokonaista isoa kurpitsaa, vaan käyttää muista resepteistä ylijäänyttä osaa tai tietysti säilykettä.
Kurpitsasta on moneksi
Keiton, leivän ja piirakan lisäksi vain mielikuvitus on rajana, mitä kaikkea kurpitsasta voikaan valmistaa. Sillä voi piristää melkein mitä vain reseptiä – muffineja, kakkuja, lettuja, teeleipiä ja salaatteja. Kurpitsan malton lisäksi vihanneksesta saa muutakin hyötykäyttöön. Tunnettu herkku ovat kurpitsansiemenet. Vaikka se voi tuntua työläältä, kannattaa siemenet aina ottaa talteen ja paahtaa pannulla saman tien. Siemenet antavat mahtavan silauksen keittoihin, salaatteihin ja leivän pinnalle. Toinen, ainakin pohjolassa harvinaisempi herkku on kesäkurpitsan kukat. Kukkia saa harvemmin kaupasta, joten niitä varten täytyy kesäkurpitsat kasvattaa itse. Kukat kastetaan kananmuna-jauhoseoksessa ja friteerataan tai paistetaan öljyssä. Lopputulos on mitä mainioin. Nyt vuodenajasta riippumatta äkkiä kokeilemaan, mitä itse keksii kurpitsasta tehdä!