Mistä kurpitsat tulevat?

Kurpitsat ovat vallanneet maailman! Voit huomata upeita kurpitsalyhtyjä Halloweenin aikaan, TV-sarjat ja elokuvat pursuavat erilaisia käyttötarkoituksia kurpitsoille ja lisäksi näet tapoja tehdä kurpitsasta herkullista ruokaa. Kurpitsoja on useita erimuotoisia, värisiä ja kokoisia. Niitä myös jalostetaan erilaisiin kekseliäisiin käyttötarkoituksiin. Kurpitsat jaotellaan neljään eri pääryhmään: koriste-, talvi-, spagetti- ja kesäkurpitsat. Mielenkiintoinen yksityiskohta on se, että kurpitsojen kanssa samaan lajikeryhmään kuuluvat esimerkiksi kurkku ja erilaiset melonit. Tämä tarkoittaa sitä, että vaikkakin meillä on yleinen käsitys siitä, että kurpitsat ovat vihanneksia, kurpitsat ovat oikeastaan hedelmiä. Olisitko arvannut?

Kurpitsojen historia

Mutta mistä tämä “kurpitsavillitys” on oikein saanutkaan alkunsa? Jopa 7000 vuotta eaa. sitten ajoitettuja kurpitsan siemeniä on löydetty Meksikosta, mikä viittaisi siihen, että kurpitsat todella ovat kotoisin Pohjois- tai Väli-Amerikasta. On myös saatu selville, että Amerikkojen intiaaniheimot ovat käyttäneet kurpitsoja vakaana osana heidän jokapäiväistä ruokavaliotaan. Myös kurpitsan lehdille ja siemenille on löydetty useita erilaisia käyttötarkoituksia esimerkiksi lääketieteellisessä tarkoituksessa ja kurpitsoista on esimerkiksi puristettu öljyä jolle löytyy monia mitä erilaisimpia käyttötapoja. USA:ssa ollaan yleisesti ottaen hyvin ylpeitä siitä, että heidän ansiostaan kurpitsat ovat levinneet maailmanlaajuiseen kasvatukseen ja käyttöön.

Mistä kurpitsat koostuvat?

Kurpitsan sisältö on jopa 90 % ainoastaan vettä, mutta sen lisäksi kurpitsa sisältää paljon kaliumia ja A-vitamiinia. Kurpitsan uumenista löytyy myöskin siemeniä, jotka ovat herkullisia esimerkiksi paahdettuna. Aikoinaan Pohjois-Amerikan alkuperäiskansan heimot ovat myös käyttäneet kurpitsan siemeniä esimerkiksi mattojen valmistukseen. Siemenet litistettiin, paahdettiin ja ommeltiin yhteen mattojen kokoamiseksi. Myös joidenkin kurpitsojen lehdet ovat syötäviä ja niistä löytyy paljonkin vitamiineja. Nuorten kurpitsojen lehtiä voi tosiaankin syödä, mutta muista että vanhojen kurpitsojen lehdet eivät ole syöntikelpoisia. Kurpitsakasvi itsessään voi olla jopa kymmenen metriä pitkä, mutta kurpitsan hedelmäosa ei kuitenkaan näihin pituuksiin yllä.

Maailman ennätyskurpitsoja on löytynyt useita kappaleita. Maailman suurin kurpitsa vuonna 2017 oli saksalaisen kasvattajan kurpitsa, joka painoi noin 283 kilogrammaa! Kolmena viimeisimpänä vuonna peräkkäin maailman suurimman kurpitsan titteli on osunut eurooppalaisen kasvattajan tuotoksille, joten voisi sanoa, että Euroopassa kurpitsankasvatuksesta on tullut jopa samalla mittapuulla sydämen asia kuin se on amerikkalaisille kurpitsafaneillekin. Kahdeksankymmentä prosenttia Amerikassa kasvatettavasta kurpitsasadosta on kypsää lokakuun aikana, joten kurpitsasato kypsyy juuri sopivasti ennen USA:n suosituinta kurpitsajuhlaa, Halloweenia, varten. Olemmekin varmasti populäärikulttuurin kautta huomanneet mitä erikoisimmat tavat ja keinot, joilla kurpitsoja käytetään ja markkinoidaan niiden sesonkiaikana.

Kurpitsat ja Halloween

Kurpitsat liittyvät mielikuvissamme takuulla vahvasti Halloweenin tuomaan jännittävään ja jopa hieman pelottavaankin henkeen. Vaikka olemme kuulleet kaikkea kurpitsoista ja Halloweenistä, useat eivät silti tiedä taustalla olevaa tarinaa. Irlannista alkunsa saaneella kansantarinalla on vahvat juuret tämän mielikuvan juurtamisessa perinteisiimme. Kansantarinan mukaan Jack -nimisen miehen tekemä jekku itse pirun kustannuksella kustansi Jackille taivaspaikan mutta piru ei toivonut Jackiä myöskään helvettiin. Näinpä piru lähetti Jackin matkoihinsa mukanaan yksi hiili, jonka Jack asetti nauriista tehdyn lyhdyn sisälle. Paikalliset Irlannissa ja Skotlannissa aloittivat nauriiden ja perunoiden kaiverruksen pelottaakseen Jackin pois ja alkoivat myöhemmin käyttää Amerikasta rantautuneita kurpitsoja samaan tarkoitukseen.

Maittavia kurpitsaruokia

Kurpitsasta on helppo myös valmistaa lukuisia maukkaita ja helppoja ruokia. Amerikkalaisten suosikkeihin kuuluvat kurpitsapiirakka ja kurpitsakeitto. Kumpikin on perinteisiä syksyn ruokia ja valmistuvat nopeasti jokaiseen makuun. Keitto lämmittää ihanasti syksyllä ja paahdettuja kurpitsan siemeniä on mukava käyttää myös kurpitsakeiton tai muiden maukkaiden keittojen koristeluun ja lisukkeiksi. Kurpitsan siemenistä saat mukavan rouskuvan koostumuksen ihanaan kurpitsansiemenleipään. Kurpitsarisotto on sopiva ruoka sekä kesäisen kevyeksi herkuksi, että myös talveen tuomaan väriä ja vitamiineja ruokaan. Pulled pork, eli nyhtöpossu on erittäin suosittu Amerikasta rantautunut ruoka ja voit kokeilla tämän herkun uutta versiota eli nyhtökurpitsaa. Varsinkin kasvissyöjät ruokapöydässäsi kiittävät tästä kekseliäästä ja herkullisesta reseptistä!