Kurpitsafestivaalit ja kilpailut

Suomessa kurpitsa ei ole niin suosittu kuin Yhdysvalloissa, mutta Suomessakin juhlitaan kurpitsaa erilaisissa kurpitsatapahtumissa. Paikalliset yritykset järjestävät kurpitsafestivaaleja, joiden kautta he voivat myydä ja esitellä omaa tuotantoaan. Jättikasvisten suomenmestaruuskisat järjestetään vuosittain. Suurimmat ja hienoimmat festivaalit löytyvät kuitenkin kurpitsan maasta, Yhdysvalloista. Jokaisessa festivaalissa vierailee tuhansia kurpitsojen ystäviä vuosittain. Ne ovat täynnä kurpitsaan liittyvää ohjelmaa, musiikkiesityksiä, lapsille suunnattuja toimintaa kuten kotieläimiä tai leikkejä sekä leikkimielisiä kilpailuja. Festivaalit järjestetään poikkeuksetta syksyisin syys-lokakuussa. Tuohon ajankohtaan osuu juuri kurpitsojen syyskorjuu, jolloin festivaaleilla voi olla tuoreita kurpitsoita näytteillä ja myytävänä.

Maailman suurin kurpitsafestivaali järjestetään Saksassa

Saksan Ludwigsburg on näyttämönä jokavuotiselle maailman suurimmalle kurpitsafestivaalille. Ludwigsburg sijaitsee 17 kilometrin päässä Stuttgartista pohjoiseen. Festivaaleilla on esillä yli 400 000 kurpitsaa eri puolilta maailmaa. Esillä on sekä tunnettuja että tuntemattomia kurpitsalajeja. Festivaalilla on joka vuosi uusi teema, jonka mukaan kurpitsoista muodostetaan festivaalialueelle upeita taideteoksia. Teemana on ollut esimerkiksi sirkus, vedenalainen maailma ja dinosaurukset. Festivaaleilla on myynnissä erikokoisia ja näköisiä kurpitsoja. Saatavilla on lisäksi kaikenlaisia erikoisiakin kurpitsatuotteita kuten kurpitsakahvia, kurpitsaviiniä, kurpitsaolutta ja kurpitsapastaa. Festivaalin ruokakojut ovat täynnä toinen toistaan herkullisempia kurpitsaruokia, -jälkiruokia ja -makeisia.

Amerikka on kurpitsafestivaalien paratiisi

Kurpitsa on erityisen suosittu Yhdysvalloissa. Halloweenin lisäksi kurpitsalla on iso rooli myös amerikkalaisten juhliman kiitospäivän ruokapöydässä. Joka puolella Yhdysvaltoja järjestetään syksyisin kurpitsafestivaaleja, mutta jotkut niistä erottuvat joukosta. Tunnetuin on Half Moon Bay Pumpkin Festival Kaliforniassa, jossa se järjestettiin vuonna 2017 jo 48. kerran. Half Moon Bay nimittää itseään maailman kurpitsapääkaupungiksi. Juhlissa on musiikkiesityksiä neljällä lavalla, kurpitsanäyttely ja kurpitsaparaati, lapsille paljon ohjelmaa kuten kummitustalo ja pukukilpailu. Festivaaleissa esitellään myös kurpitsan kaiverrusta alan parhaimpien taiteilijoiden tekemänä. Festivaaleilla esitellään useita kotona tehtyjä ruokia, piiraita, oluita, viinejä sekä muita käsintehtyjä kurpitsatuotteita.

Toinen tunnettu festivaali järjestetään Yhdysvaltojen itärannikolla, New Hampshiressa. Yhden päivän mittaisella New Hampshire Pumpkin festivaaleilla on vuosittain yli 40 000 osallistujaa. Festivaalien tarkoituksena on juhlia kurpitsataidetta ja luovuutta. Festivaalialueella onkin esillä yli 20 000 kaiverrettua kurpitsalyhtyä. Kurpitsojen lisäksi festivaaleilla on kymmeniä ruokakojuja, paljon ohjelmaa lapsille kuten kiipeilyseinä sekä heinävaunuajeluita. Päivän aikana on myös useita musiikkiesityksiä. Paikalle on pystytetty olutteltta, jossa aikuiset voivat nauttia paikallisia kurpitsaoluita. Hurjapäitä varten festivaaleille on benjihyppytorni, jossa voi kokeilla rohkeuttaan. Urheilusta kiinnostuneita varten festivaalit järjestävät 10 000 ja 5 000 metrin juoksuja.

Kotimaan jättikasvisten Suomenmestaruudet

Joka vuosi Suomen jättikasvisyhdistys järjestää viralliset suomenmestaruuskilpailut eri vihanneksille. Kilpailuun osallistuminen on avointa eli yhdistyksen ulkopuolisetkin voivat osallistua. Kurpitsan siementen ja lehtien hyötykäyttö on myös yhdistyksen tavoite, sillä he keräävät ja postittavat jättikasvien siemeniä yhdistyksen jäsenille. Suomenmestaruuskilpailut on kahtena edellisenä vuotena järjestetty Mäntsälässä. Yhden päivän kestävän kilpailun aikana kurpitsat ja muut kasvikset punnitaan, palkitaan ja niihin voi tämän jälkeen tutustua jättikasvisnäyttelyssä. Tulokset ovat virallisia. Tapahtumassa on myös kahvio ja Martat myyvät sekä maistattavat kurpitsasta valmistettuja tuotteita. Lapsille on järjestetty omaa toimintaa. Tapahtumassa tutustutaan uusimpiin kasvisten kasvatustrendeihin ja tekniikoihin.

Koiramäen pajutallin kurpitsafestivaalit

Lapsiperheille suunnattu Koiramäen pajutalli järjestää joka syksy omat kurpitsafestivaalit. Koiramäen pajutalli sijaitsee Helsingin liepeillä Tuusulanväylän varrella. Pajutallin alue on levittäytynyt yli hehtaarin kokoiselle maatilalle, josta löytyy upeita vanhoja puurakennuksia, kotieläimiä ja kahvio, josta voi ostaa uunituoreita herkkuja. Lapsille on erityisesti varattu oma lastenaitta, jossa voi leikkiä kahvilaa. Festivaalien aikana esillä on monenlaisia kurpitsoita, joita voi myös ostaa. Paikan päällä on paljon ohjelmaa lapsille kuten narunvetoa, karuselli ja metsässä kiemurteleva peikkopolku upeine pajutaideteoksineen. Aikuisille on tarjolla musiikkiesityksiä, syyskukkien esittely sekä tietenkin uusimpia sisustustuotteita voi käydä ihailemassa sisustuskaupassa.